Dobry Posiłek 14.04.2025 - 18.04.2025

 

  Śniadanie I i II  20250418snpo.jpg  20250418sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Twaróg półtłusty 40 g ( MLE,)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Jabłko 150 g (II śniadanie)

Kasza gryczana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Twaróg półtłusty 40 g ( MLE,)

Ser wędzony 30 g (MLE,)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)

Jabłko 150 g (II śniadanie)

Słupki papryki czerwonej + 100 g (II śniadanie)

Dip jogurtowo-koperkowy + 30 g (MLE,) (II śniadanie)

  Obiad 20250418obpo.jpg 20250418obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny + 350 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Śledź w śmietanie 150 g ( RYB, MLE, GOR, S02, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, SEL, )

Bukiet warzyw gotowanych + 100 g

Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c + 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny + 350 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet z morszczuka + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)

Bukiet warzyw gotowanych + 100 g

Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c + 100 g

Sos koperkowy dieta + 80 g ( MLE, SEL,)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,) (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20250417snpo.jpg  20250417sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Hummus + 50 g (SOJ,)

Szynka zielonogórska- wp. parzona 30 g (SOJ,)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Winogrona 100 g (II śniadanie)

Płatki jęczmienne na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Serek śmietankowy naturalny 50 g (MLE,)

Szynka zielonogórska- wp. parzona 30 g (SOJ,)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE,) (II śniadanie)

  Obiad 20250417obpo.jpg 20250417obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zupa krem z buraków + 350 ml ( SOJ, SEL,)

Grzanki pszenne + 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ, )

Makaron 200 g (GLU PSZ,)

Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g

Sos jarzynowy dieta + 80 g ( MLE,)

Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 100 g

Kalafior gotowany + 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Zupa krem z buraków + 350 ml (SOJ, SEL,)

Grzanki pszenne + 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ,)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)

Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g

Sos jarzynowy dieta + 80 g ( MLE,)

Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 100 g

Kalafior gotowany + 100 g

Maślanka 150 ml (MLE,) (podwieczorek)

Orzechy włoskie łuskane 20 g (ORZ,) (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20250416snpo.jpg  20250416sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym 250 g ( MLE,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Twaróg półtłusty 30 g ( MLE,)

Sałatka z makaronu pełnoziarnistego z wędliną drobiowo-wieprzową i brokułem + 150 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR,)

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Mandarynka 1 szt (II śniadanie)

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (SEL,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Twaróg półtłusty 30 g ( MLE,)

Sałatka z makaronu pełnoziarnistego z wędliną drobiowo-wieprzową i brokułem + 150 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR,)

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Mandarynka 1 szt (II śniadanie)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,) (II śniadanie)

  Obiad 20250416obpo.jpg 20250416obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zupa koperkowa z ziemniakami + 350 ml (SOJ, MLE, SEL,)

Ryż na sypko 200 g

Pulpet z kurczaka + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)

Sos pieczarkowy + 80 g ( MLE,)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c + 100 g

Fasolka szparagowa żółta + 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Zupa koperkowa z ziemniakami + 350 ml (SOJ, MLE, SEL,)

Kasza gryczana 200 g

Pulpet z kurczaka + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c + 100 g

Fasolka szparagowa żółta + 100 g

Sos pieczarkowy + 80 g ( MLE,)

Kanapka z serkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, serek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT,) (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20250415snpo.jpg  20250415sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Pierś gotowana premium-dr, produkt grubo rozdrobniony, parzony w osłonce niejadalnej. 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,)

Jajko w sosie tatarskim + 100 g (JAJ, MLE, GOR,)

Pomidor 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Melon 150 g (II śniadanie)

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Pierś gotowana premium -dr, produkt grubo rozdrobniony, parzony w osłonce niejadalnej. 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,)

Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym + 100 g (JAJ, MLE,)

Pomidor 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE,) (II śniadanie)

Melon 150 g (II śniadanie)

  Obiad 20250415obpo.jpg 20250415obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zupa pomidorowa z makaronem + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, )

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Kotlet schabowy panierowany + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)

Surówka z selera z rodzynkami + 100 g (MLE, SEL,)

Marchew mini gotowana + 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Zupa pomidorowa + 300 g (SOJ, MLE, SEL,)

Makaron pełnoziarnisty 50 g ( GLU PSZ,)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g

Sos brokułowy- dieta + 80 g (MLE,)

Surówka Colesław + 100 g ( JAJ, MLE, GOR, S02,)

Marchew mini gotowana + 100 g

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20250414snpo.jpg  20250414sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Szynkowa z indyka-produkt blokowy, drobiowy, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE,)

Papryka świeża 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (II śniadanie)

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL,)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Szynkowa z indyka-produkt blokowy, drobiowy, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE,)

Papryka świeża 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (II śniadanie)

  Obiad 20250414obpo.jpg 20250414obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty kiszonej + 350 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)

Ryż na sypko 200 g

Gulasz wieprzowy węgierski + 180 g (MLE,)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 100 g

Fasolka szparagowa żółta + 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Fasolka szparagowa żółta + 100 g

Ryż na sypko (brązowy) 200 g

Gulasz wieprzowy węgierski + 180 g (MLE,)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 100 g

Fasolka szparagowa żółta + 100 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,) (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne