Dobry Posiłek 23.12.2024 - 27.12.2024

 

  Śniadanie I i II  20241227snpo.jpg  20241227sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml ( GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt ( MLE)

Dżem 25 g 1 szt

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt ( MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml ( MLE)

  Obiad 20241227obpo.jpg 20241227obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Szpinakowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Śledź w śmietanie z cebulą 100 g (RYB)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Szpinakowa z makaronem pełnoziarnistym 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Śledź w jogurcie 100 g (RYB)

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kisiel cytrynowy b/c 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20241224snpo.jpg  20241224sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ)

Ogórek kiszony 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 1 szt.

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ)

Ogórek kiszony 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pomarańcza 1szt.

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, SOJ, MLE)

  Obiad 20241224obpo.jpg 20241224obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Dyniowa z ziemniakami*() 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Dyniowa z ziemniakami*() 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. (podwieczorek)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny

 

  Śniadanie I i II  20241223snpo.jpg  20241223sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Owsianka z bananem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE,)

pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

  Obiad 20241223obpo.jpg 20241223obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Cukinia pieczona z olejem * 150 g

Jabłko 1 szt

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL)

Jabłko 1 szt

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne