Dobry Posiłek 20.11.2023 - 24.11.2023

 

  Śniadanie I i II  20231124snpo.jpg  20231124sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g

Banan 1szt. 1 szt

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt 1 szt

  Obiad 20231124obpo.jpg 20231124obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g ( MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20231123snpo.jpg  20231123sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231123obpo.jpg 20231123obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni

 

  Śniadanie I i II  20231122snpo.jpg  20231122sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Gruszka 1szt. 150 g

  Obiad 20231122obpo.jpg 20231122obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu 100 g ( MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g ( MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml Słupki z marchewki i ogórka 100 g

Hummus 30 g (SEZ)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231121snpo.jpg  20231121sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ )

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL )

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Jabłko 1 szt

  Obiad 20231121obpo.jpg 20231121obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g ( JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 m

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem () 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, Cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231120_sn_po.jpg  20231120_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g (SOJ, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Śliwka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kanapka z szynką i sałatą 1 szt ( GLU PSZ, SOJ, MLE)

Śliwka szt 2 szt

  Obiad 20231120obpo.jpg 20231120obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem () b/c 100 g (SEL, )

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne